flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Літні канікули, відповідальний період для батьків.

21 червня 2019, 13:01

Для  батьків літо – час нових бентежень, це особливо відповідальний період. Діти і  батьки не завжди можуть бути поруч.

 Під час літніх канікул , коли діти перестають відвідувати школи,  частіше залишаються без нагляду, батьки повинні навчити дитину убезпечувати себе. Безпечність батьків веде до трагічних наслідків, потрапляння дітей у неприємні ситуації та скоєння злочинів тощо.

Пам'ятайте, що літні канікули для дітей - це можливість набратися свіжих сил, оздоровитися, закріпити набуті знання і використовувати їх у домашніх умовах. Звертаємо увагу на організацію відпочинку Вашої дитини під час канікул. Приділяйте, будь ласка, більше уваги своїй дитині. Залучайте до виконання домашніх обов'язків. Тримайте під контролем проведення дозвілля сина (доньки) за межами дому у вечірній час. Підтримуйте інтерес дитини, приклад дорослих в цьому питанні надзвичайно важливий.

Всі батьки знають свої права, але повинні знати і свої обов’язки. А якщо є обов’язки то обов’язково є відповідальність за невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності: адміністративної, кримінальної та сімейно–правової. Адміністративна відповідальність передбачена статтею 184 кодексу України про адміністративні правопорушення.

  Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей - тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вже у цьому році Кілійським районним судом Одеської області притягнуті до адміністративної відповідальності 37 батьків. Так 30 березня 2019р.в с. Приморське малолітня дитина 2006р. під час розваги без нагляду, знайшла гвинтівку і здійснила постріл, внаслідок чого інший малолітній Г. отримав тілесні ушкодження.  Також у березні с. Ст.Трояни малолітні побили вікна у будинку мешканки села, чим спричинили значну матеріальну шкоду.

  Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, - тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Кілійським районним судом стосовно 6 підлітків застосовані заходи впливу передбачені ст.24-1 КУпАП, а саме за дрібне хуліганство, куріння у заборонених місцях, розпивання алкогольних напоїв.

Треба пам’ятати, що адміністративне правопорушення — не дрібниця, а шлях до скоєння зло­чину. Отже, попередження адміністративного правопорушення, а також своєчасне покарання за його скоєння є шляхом до запобігання скоєння злочину.

 У статті 68 Конституції України записано: «Кожен зобов"язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободу, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від  юридичної відповідальності».

 

За повідомленням прес-служби суду.